torsdag 24 maj 2012

Targetstick

Med en sk targetstick kan du styra hunden dit du vill ha den och därmed använda den för att lära in massa andra övningar, tex kryp och släcka/tända lampan.

Steg 1: Håll targetsticken framför nosen på hunden. Han/hon kommer förmodligen gå fram och undersöka den av ren nyfikenhet. Klicka och belöna. Upprepa några gånger och ta en liten paus innan ni fortsätter. Tänk på att inte föra pinnen mot hunden utan han/hon ska putta till den på eget initiativ.

Steg 2: När hunden fattat poängen är det dags att börja variera genom att röra targetsticken upp, ned, åt höger, åt vänster osv samtidigt som hunden ska följa efter. Han/hon ska även lära sig att följa den oavsett om du är stilla, går eller springer. I början räcker det med att hunden följer targetsticken i ca 1-2 sekunder. Öka successivt så att hunden till slut kan följa den i åtminstone 10 sekunder.

Nikki lärde sig steg 1 snabbt så vi hoppade rätt fort över till steg 2 som vi håller på att jobba med. Hon följer targetsticken i några sekunder medan jag sitter och jag ska nu testa att börja röra mig samt öka tiden hon ska följa den.

Det går självklart lika bra att använda en vanlig pinne, penna, ditt finger eller liknande. Huvudsaken är att hunden lär sig följa och nudda föremålet med nosen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar