torsdag 31 maj 2012

Tända/släcka lampan med hjälp av target-stick

Nikita följer nu target-stickan upp, ner, vänster och höger oavsett om man står stilla, går eller springer så tyckte att det var på tiden att lära henne utföra något med hjälp av den.

Tycker hon behöver göra lite nytta här hemma och inte bara äta, kissa och bajsa så började med att lära henne tända/släcka lampan. Kan ju vara skönt då man lagt sig i sängen, hihi ;P

Vi gjorde på följande sätt

Steg 1: Håll toppen av target-stickan på strömbrytaren. Klicka och belöna varje gång hunden berör stickan med nosen. Upprepa några gånger.

Steg 2: Prova att peka med target-stickan på strömbrytaren men göm den bakom ryggen innan hunden hinner röra den. Om hunden inte förstår så prova att peka och gömma den igen alternativt låt honom/henne hinna nudda den en gång till innan ni fortsätter med detta steg. Om hunden "duttar" till strömbrytaren utan att du håller kvar target-stickan klicka och belöna massor! Har han/hon gjort det en gång dröjer det inte lång tid förrän han/hon gör det igen. Fortsätt klicka och belöna så fort hunden rör vid strömbrytaren.

Steg 3: Nu räcker det inte med att bara röra vid strömbrytaren utan håll inne på klicket tills hunden tar i så hårt att lampan tänds/släcks.

Steg 4: När hunden nu självmant går fram till strömbrytaren för att tända/släcka lampan är det dags att lägga på ett kommando/signal. Jag och Nikita ligger på detta steg, det tog ca 10 minuter att komma hit. Jag säger "lampan" varje gång Nikki går till strömbrytaren för att tända/släcka. När detta upprepats ett par gånger kan man prova att ge kommandot/signalen innan hunden själv går dit för att se om han/hon har förstått.

Lycka till!

1 kommentar:

  1. Vilken bra blogg du har! Jättetrevlig inspiration till oss andra aktiva hundägare! Jag älskar också klicker och tränar en hel del klicker med min frallabebis. Det är superbra träningsmetod!
    Jag kommer fortsätta följa dig och hundträningen. Lycka till!
    /Therese
    www.frallaliv.blogspot.se

    SvaraRadera